joi, 17 ianuarie 2008

POATE AVETI NEVOIE DE NOTAR?



Încercaţi, pe cât posibil, să nu aveţi treabă cu notarii. Obţiunile sunt crâncene, timpul pierdut o să vă lase laţi, taxele or să vă lase goi. Să vă aduc aminte cât vă costă o ştampilă? Şi, dacă tot plătiţi, să vă aduc aminte ce înseamnă a fi umilit? Pentru noi toţi, sclavi ai notarilor publici, regula 1 e lege.
Dacă e musai să vă legiferaţi, cel mai probabil veţi ajunge la biroul doamnei……. Nu disperaţi, alternativele pot fi chiar mai sumbre.
Dacă idendificaţi finalul cozii undeva aproape de….., nu intraţi în panică. Da, staţi la coada corectă. Puteţi încerca să mituiţi colegii de suferinţă pentru un loc mai avansat, poate reuşiţi să vă stabiliţi chiar aproape de usa, unde chinul se diminuează prin spenanţa ştampilării proxime. Evident, buna dispoziţie dispare brusc, după prag. De înţeles, de altfel, biroul notarial nu este destul de profitabil pentru achiziţionarea unui sistem de aer condiţionat care să facă faţă puhoiului de „rr……i” care îi trec pragul.
Deşi epuizaţi de peripeţiile aşteptării, încercaţi să o trataţi cum se cuvine pe doamna secretară. Oricât de dificil ar părea, nefiind o persoană în graţiile căreia se poate intra prea uşor, doamna este de fapt poarta intrării în circuit. Problemele se pot rezolva pe loc sau în câteva zile. Este, deci, o chestiune umanistă.
Puneţi-va din timp toate documentele şi consumabilele în ordine. Păstraţi-vă calmul, zâmbetul pe buze şi banii la îndemână. Orice scăpare vă poate costa o amânare sau chiar un şut în dos. Cu doamna notar….. nu ne jucăm. Da, la prima vedere e puţin depăşită de democraţie, dar e doamna de fier a ştampilelor, de când s-au inventat actele şi în urbea noastră. Mulţi dintre noi opream salam şi unt pe uşa din spate a alimentarei pe vremea când doamna notar……se lupta în telefoane şi semnături cu şacalii de la capitală. Aşa că, puţin respect, vă rog, şi, umili, nu irosiţi timpul unui monstru sacru!
Inevitabil şi nu din vina expresă a doamnei …X, operaţiunea vă va costa usturător de mult. Aţi fi avut posibilitatea ca, în avans, să obţineţi, prin metode specifice, o consiliere întru simplificarea formelor şi un calcul minim al taxelor, la grilă sau nu. Dacă, totuşi, aţi preferat să fiţi corecţi şi sinceri în toate privinţele, încercaţi să înjuraţi doar în gând. Nu se ştie cât de curând veţi mai fi nevoiţi să-i călcaţi pragul. Iar doamna X nu uită niciodată.
Gata, de data asta aţi scăpat. Strângeţi bine foile în dosar şi fugiţi, măcar pentru a vă elibera de toate câte aţi înghiţit astăzi. Democraţia e complicată, dar poate faptul că, în domeniul notarial, mai nimic nu s-a schimbat în ultimii 18 de ani vă mai linişteşte puţin. Aveţi însă noroc că doamna notar…. vă rezolvă întotdeauna situaţia.
Nu putem să nu-l felicităm, pe această cale, pe domnul ….., acest prinţ consort al doamnei notar….., acest personaj tenace al ştampiluirilor cu tâlc. Ani buni, dumnealui a avut o misiune pe care noi, muritorii de rând, o vedem ca pe o epopee de curaj, dragoste şi cumpătare: doamna notar ca soţie, iubită, parteneră şi prietenă. Cu multă admiraţie, OK îl salută pe unul din adevăraţii gentlemani C-lungului
Tot acum rămâne să-i felicitam pe cei care aspira la titlul de notari, ca absolventi de drept slava Domnului, poate ei sa schimbe ceva în breasla. Nu spun vorbe mari, OK. Sau poate vreti si voi sa va schimbati decapotabila anul acesta?
La final, pentru o concluzie apreciativă, îi mulţumim doamnei notar pentru că nu ne-a lăsat vieţile nelegiferate, pentru că ne cunoaşte litigiile preistorice şi cele mai ascunse bucăţi de hârtie. Dacă vi s-a părut că am fost ironic,imi cer scuze. Ave Caesar, morituri te salutant!
TG

Niciun comentariu: