sâmbătă, 19 ianuarie 2008

ACOPERISURI CU BELEA


• Potrivit legislatiei mare parte a acoperisurilor blocurilor din oras trebuiesc demolate sau schimbate
• In prezent zeci de blocuri sunt protejate de "invelitoarea saracului" - placile de azbociment

De la 1 ianuarie 2007 a intrat in vigoare un act legislativ mai putin cunoscut, cel putin in zona noastra. Este vorba de Hotararea de Guvern nr. 124/2003 care reglementeaza activitatile de comercializare si utilizare a azbestului, un material extrem de daunator mediului si omului. Practic, potrivit acestei hotarari de guvern, in scurt timp tot ce inseamna acoperis sau placi de azbociment trebuie demolat sau inlocuit. Primaria nu are habar de noile norme
Daca in alte orase HG 124/2003 a pus pe jar autoritatile,din Campulung. aproape nimeni nu stie de existenta acestui act normativ extrem de important, un sef din biroului de mediu din cadrul Primariei spune ca nu a auzit de asa ceva iar biroul urbanism a declarat ca inca nu a citit legea. Singurul care ar fi aflat cate ceva despre existenta HG 124/2003 si a prevederilor sale este priniarul. Asa cum spuneam, in nenumarate orase din tara primariile locale au luat deja masuri pentru a respecta legea, iar cetatenii au fost informati despre efectele amintitei legi. Ce demersuri ar fi trebuit sa faca deja si "specialistii" primariei din Campulung? Dat fiind faptul ca de la 1 ianuarie 2007 azbestul este practic un material interzis, autoritatile ar fi trebuit sa identifice blocurile care au acoperis din placi de azbociment si sa le treaca pe o lista speciala in cadrul unui program de reabilitare a blocurilor. De asemenea, specialistii primariei ar fi trebuit sa organizeze dezbateri publice pe tema acestui subiect si sa constate anii in care s-au construit acoperisurile pentru ca acestea vor putea sta pe blocuri doar o perioada de timp echivalenta cu ciclul de utilizare a placilor de azbociment. De retinut faptul ca in alte tari s-a ajuns chiar la demolarea cladirilor care au avut acoperisuri din placi de azbociment.
Intr-un raid facut in oras, am constatat ca majoritatea blocurilor au acoperisuri din placi de azbociment. Mai mult, trebuie spus ca mare parte dintre acestea nu au nici un fel de autorizatie din partea primariei. Un alt fapt de consemnat este acela ca marea majoritate a garajelor sunt acoperite placi de asbociment. Revenind la exemplul altor localitatii ne intrebam de ce pana acum aceasta Hotarare de Guvern a fost ignorata la Campulung si mai mult, de ce pana la aceasta data primaria nu a initiat un program de reabilitare a blocurilor. Daca acest program ar fi fost initiat, cu siguranta oamenii primariei ar fi dat si peste HG 124/2003 care interzice, categoric de la 1 ianuarie 2007, comercializarea si utilizarea produselor care contin azbest. De regula, niciodata nu este prea tarziu pentru a pune in aplicare o lege, insa in cazul de fata, orice intarzaiere risca sa dea nastere unor tensiuni sociale de amploare avand in vedere starea de ilegalitate a majoritatii acoperisurilor blocurilor. Spre stiinta: Hotararea de guvern 124/2003 reglementeaza activitatile de comercializare si utilizare a azbestului in scopul protejarii cetatenilor de efectele nocive ale acestui material. O modificare a legii, HG 734/2006, stipuleaza ca acolo unde sunt in uz, placile de azbociment vor trebui inlocuite dupa expirarea ciclului de utilizare. Ramane de vazut daca, dupa semnalul tras, autoritatile locale vor incerca macar sa imite demersurile facute deja de alte localitati pentru respectarea legii.
In rest numai de bine
TG

Un comentariu:

Jgheaburi si Burlane spunea...

Foarte bine ca se pun in vigoare legi ce interzic folosirea materialelor daunatoare ce nu corespund ISO.