joi, 3 ianuarie 2008

2008 ANUL PATIMIOLOR


La inceput de an imi pun o intrbare esentiala pentru un” tanar “ ziarist,
dar vai eu intrat in pas de defilare in al 55 an de viata. Deci ; Este ziaristica profesie? Este ocupatie? Este meserie? Este practica profesionala? Dar ziaristul, ce este? Scriitor, creator, cercetator, “comunicant”, “agent provocator” sau personajul bun sa faca publicitate? Greu de raspuns – chiar si pentru consacratii profesori intr-alde deastea - Intr-o lume a patronatului de presa in care jurnalistul profesionist traieste numeroase tensiuni, Incepand cu cea a carierei sale, relevand, pede o parte, cel mai adesea inadecvarea dintre visele si proiectele sale, dorinta “magnatului de pres`,manipularea opiniei publice, si, pe de alta,stagiile si conditiile de angajare, riscul politic,lupta pentru libertate.

Oricum,in societatile moderne, sigure, constiente ca sunt complexe, totusi pline de incertitudini, s-a revenit la o viziune nu foarte romantica si… romantata a ziaristului profesionist: spirit curios care cotrobaie peste tot, care deschide o fereastra spre lume, permitand cititorului, ascultatorului si telespectatorului sa calatoreasca la nivel planetar, fara a iesi din propria camera. Fie si pentru aceasta, trebuie sa ne itrebam, ce inseamna sa fii un biet ziarist de provincie ?
In anul de gratie 2008 cred ca voi da un adevarat examen avand in vedere cele doua examene electorale ale cetatenilor romani,alegerile locale si apoi cele parlamentare . Foarte greu sa te mentii pe o line dreapta avand in vedere patimile politice ce vor urma.
V-a fii o campanie murdara sper sa avem puterea de a spune intai relele si daca mai e loc binele pentru a discerne inainte de a ALEGE.

Niciun comentariu: