joi, 20 decembrie 2007

1900 DE ANI DE LA PROSLĂVIREA SFÂNTULUI IGNATIE TEOFORUL


Mare mângâiere încercăm în sufletele noastre când citim în Vieţile Sfinţilor şi despre Episcopul Antiohiei, Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul.
Acest mare Ierarh, purtător de Dumnezeu, pentru că aşa se citeşte Teoforul – teos şi foros = de dumnezeu purtătorul, a fost învrednicit de darul arhierei în jurul anului 69 după Hristos.
Pentru mărturisirea lui Hristos, el a fost condamnat la moarte în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, decretată de împăratul roman Traian, despre care noi românii ştim foarte bine din istorie.
Plecând spre Roma sub pază militară Sfântul Ignatie, făcând mici opriri, a scris 7 scrisori importante pentru tânăra credinţă creştină imediat următoare Apostolilor.
În localitatea Smirna face o oprire mai mare de unde scrie 4 epistole comunităţilor creştine. Aşa ni se păstrează scrisorile adresate: Bisericilor din Efes, Magnesia, Tralles şi Roma, iar la Troas a scris celelalte scrisori, către Episcopul Policarp, către Bisericile din Philadelphia şi Smirna.
Miezul scrisorilor ne dezvăluie că Sfântul Ignatie era un mare iubitor al lui Hristos, arătându-i sfinţenia absolută şi învierea din morţi, îndemnând creştinii la unitate, prin Sfânta Euharistie (Sfânta Împărtăşanie) pe care o administra direct episcopul local.
Pe tot parcursul drumului spre Roma unde trebuia să moară din porunca împăratului Traian, creştinii îl întâmpinau pe Sfântul Ignatie, Episcopul Antiohiei, cu bucurie mare, pentru că îl vedeau, dar şi cu durere fără margini că mergea spre a primi mucenicia pentru Hristos.
El spunea tuturor că este „grăunte al lui Hristos” şi merge să-l macine gura leilor, ceea ce s-a şi întâmplat, fiind aruncat în Colosseum, în anul 107, imediat sfâşiat de înfometaţii lei, el bucurându-se şi dând laudă lui Dumnezeu, că l-a învrednicit să-l mărturisească pe Hristos, al cărui episcop era.
Biserica Ortodoxă i-a aşezat cinstirea exact înaintea prăznuirii Naşterii Domnului Iisus Hristos, pe care l-a iubit cu atâta înflăcărare. Anul acesta se împlinesc 1900 de ani de la trecerea în ţara de peste veac a Sfântului Martir Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei.
În tradiţia noastră românească se vorbeşte înainte de Crăciun de Ignat. Este vorba de Sfântul Ignatie, desigur. Se obişnuieşte ca atunci să se taie purcelul pentru bucuria mesei de Crăciun. La noi în sat acest lucru se făcea după Sfântul Ştefan, a treia zi de Crăciun şi Anul Nou, pentru a se putea bucura gospodarii şi copilaşii, mai ales, din bunătăţile purcelaşului.
Dacă aşa vom face, vom cinsti sărbătorile Crăciunului cu masă ca buni creştini şi nu ca pofticioşi fără rânduială. Este greu, desigur, să schimbăm obiceiul, dar este necesar să-l mutăm cu câteva zile.
Întru cinstirea Sfântului Ignatie vom da mai jos câteva învăţături sfinte de acum peste 1900 de ani din scrisorile sale:
1.Cinstirea duminicii: „Aşadar, cei care au trăit în rânduielile cele vechi şi au venit la nădejdea cea nouă să nu mai vină sâmbăta, ci duminica, în care şi viaţa noastră a răsărit, prin El şi prin moartea Lui” (Scrisoarea către magnesieni, IX)
2. Măsura iubirii: „Dacă iubeşti numai pe ucenicii cei buni (pe toţi oamenii buni) nu ai nici un merit; mai mult, supune-ţi-i cu blândeţe, pe cei molipsiţi” (Scrisoare către Policarp, II).
3. Smerenia: „Nimeni să nu se mândrească cu locul pe care îl ocupă; că totul este credinţă şi dragoste, decât care nimic nu-i mai mare” (Scrisoare către smirneni, VI).
4. Puterea Sfintei Euharistii: „Sârguiţi-vă, ca azi, să vă adunaţi mai des pentru Euharistia lui Dumnezeu şi spre slava Lui. Când vă adunaţi des, sunt nimicite puterile satanei, iar prin unirea credinţei voastre se risipeşte prăpădul lui” (Scrisoare către Efeseni, XII).
5. Răspunderile duhovniceşti ale episcopului: „Apără-ţi locul pe care îl ocupi; toată grija trupească şi duhovnicească. Poartă grijă de unire, decât care nimic nu-i mai bun. Poartă-i pe toţi, precum şi Domnul te poartă pe tine. Rabdă-i pe toţi în dragoste, precum şi faci. Îndeletniceşte-te cu rugăciuni neîncetate! Cere pricepere mai multă decât ai! Priveghează, având duh neadormit! Vorbeşte cu fiecare după asemănarea lui Dumnezeu! Poartă bolile tuturora ca un atlet desăvârşit!” (Scrisoare către Policarp, I).
Să împlinim îndemnurile de mai sus, cu toată dragostea creştină.
Sfinte Mucenic Ignatie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!


† Calinic

Episcop al Argeşului şi Muscelului

Niciun comentariu: