duminică, 11 mai 2008

PICTORUL NELU CONSTANTIN


Este o mare bucurie pentru noi, cei care privim de pe margine, de ani buni activitatea de creaţie din aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, vatra voievodala a tarii unde s-a creat spiritualitatea unei părţi a neamului nostru, ma bucur ca am asistat la momente de referinţă în viaţa artistică a comunităţii noastre, precum cel de acum, 70 de ani de viata, 50 de activitate pictorul NELU CONSTANTIN
Faptul că în Câmpulungul Muşcelului, tradiţia în domeniul artelor plastice nu cred să aibă egal în multe alte localităţi româneşti, de mai bine de 45 de ani se desfăşoară o activitate organizată după criterii estetice recunoscute şi unde au expus zeci de talente, unele de notorietate naţională, este un motiv de bucurie şi satisfacţie. Adevărul că aici, de 30 de ani îşi duce activitatea meritorie, cu unele intermitenţe, cenaclul plasticienilor „Ion Negulici”, unul din primele care au activat în ţară, dovedeşte că oameni inimoşi şi-au dat o parte din sufletul lor pentru ca frumosul, arta, să fie la îndemâna oamenilor şi acest lucru nu este deloc de neglijat.
Câmpulungul a avut mari animatori culturali. Şi în domeniul artelor plastice ei au fost prezenţi pe simezele acestei urbe, evidenţiind un potenţial artistic de valoare.
Mediul spiritual de care beneficiază Câmpulungul se datorează prezenţei, la tot pasul, a dovezilor de cultură menite să susţină concret autenticitatea şi adâncimea ancestrală a rădăcinilor lor.
Actualilor moştenitori ai acestor locuri (ne referim la plasticieni) le este justificată mândria locală şi le este îndreptăţită dorinţa de a participa direct, la procesul de continuitate impus de valorile istorice ale locului.
De o inegalabilă măreţie şi neasemuită frumuseţe le sunt toate faptele de istorie chiar dacă greutăţile provocate au „lucrat”, temporar şi aici. Să nu uităm: din toate se învaţă câte ceva. Datorită încărcăturii istorice, oraşul a devenit punctul de atracţie al unor personalităţi marcante făcând din această aşezare o veritabilă capitală a elitei naţionale. Printre plasticieni urbei a caror calitate este de necotestat se afla si maestrul NELU COSTANTIN fiu al muscelului, din comuna Bajesti,loc binecuvantat de Dumnezeu unde a vazut lumina zilei acum 70 de ani - si ca urarile de viata lunga sa nu fie singure s-au adaugat si cele pentru 50 de ani de activitate artistica.
Jcoaca sa cu penelul a inceput in ani 60 sub atenta indrumare a pictorului muscelean Alexandru Donici care i-a insuflat dragostea pentru natura.
La sfarsitul saptamanii trecute in prezenta unui numeros public la galeria Arta a avut loc vernisajul retrospectiv al operei maestrului. Emotionat a multumit tuturor invitatilor care l-au elogat pentru opera sa dar si pentru modul exemplar in care conduce destinele cenaclului Negulici.
Iata cateva date despre maestrul Nelu Constantin :
Este nascut in anul 1938 la Bajesti-Muscel. A absolvit "Scoala Tehnica I.C.S.H. Hunedoara" in anul 1962, fiind de profesie sudor si "Scoala de Arte Plastice" - Campulung, promotia 1969, profesor Al. Donici.
Membru fondator al Cenaclului de Arte Plastice "Ion D. Negulici" din anul 1970 si presedinte in 1998.
Pe langa pasiunea sa pentru pictura, este preocupat si de teatru.
Participari, Abordari, Aprecieri...
A participat cu lucrari de pictura la majoritatea expozitiilor colective si de grup organizate de Cenaclu la Campulung si alte localitati din tara in perioada 1967-2004 alaturi de artisti plastici locali cunoscuti. A avut expozitii personale in 1972 la B.T.T.; in 1974 la sala ARTA; in 1975 la Casa Armatei; in 1978 la Sala ARTA (toate in Campulung); in 1978 la Tehnic Club - Pitesti; in 1980, 1982, 1987 la Sala ARTA - Campulung.
A participat la tabere de creatie organizate in anul 1967 la Rucar; in 1970 la Bajesti; 1999 si 2000 la Voina (toate in Muscel).
Tehnica pe care o abordeaza este uleiul, guasa si ceracolorul; genurile abordate sunt peisajul, natura statica si portretul.
Numele sau este mentionat in mass-media locala si judeteana. A avut numeroase aparitii la televiziunea locala.
Unele dintre lucrarile sale au fost achizitionate in Campulung, Pitesti, Bucuresti si in strainatate.

"Imi place cum lucreaza baiatul asta din Muscel. Are culori pure si sensibile. Tablourile lui au lumina si stralucire; se cunoaste ca zona ii influenteaza opera " (Pictor Ion Morariu, la Expozitia Republicana de Arta)

"Nelu Constantin este mereu in cautarea motivelor sale preferate, a acelor aspecte din natura pe care coloritul si felul sau de executie pot asa de bine sa le evoce. Cu timpul a cucerit maiestrie profesionala care i-au permis o larga posibilitate de miscare in sfera limbajului picturii( Prof. Ligia Irimescu)
La multi ani maestre!
TG.

Niciun comentariu: