vineri, 15 februarie 2008

MILITARII ROMANI COWBOYS MODERNI


Intamplator sau nu, a facut sa-mi desfasor activitatea cu si in preajma armelor de foc, munitiilor reale si a explozivilor, mai bine de 30 de ani. S-a spus peste tot ca armata este o adevarata scoala a vietii indiferent de sex.
Acolo, in armata, mai mult sau mai putin, te invata sa folosesti armamentul din dotare in situatii de « lupta », adica in razboi si aceste antrenamente nu au alt scop decat de a face din acesti militari « killeri ».
Prevalandu-se de toate aceste prevederi existente in timp de pace, privind regimul armelor si munitiilor, in proiectul propus de Ministerul Apararii Nationale, se are in vrdere portul armamentul si in timpul liber mergand pana la a da voie sa se traga fara somatie in situatii limita, ganditi-va ce se va intampla daca propunerea de lege privind portul armamentului individual pentru militari se va extinde si pentru alte situatii decat cele militare. Si astfel, cadrele militare vor umbla inarmate si in afara unitatilor cu armamentul avand munitie de razboi si riscand sa fie suparate de vreun « smecher » !? gata evenimentul deosebit.
Datorita acestei facilitati, la randul lor, cadrele militare inaramte, imbracate civil devin posibile tinte pentru cei dornici sa-si insuseasca armamentul acestora si, inca o data !? gata alt eveniment deosebit.
Un alt motiv de ingrijorare este pentru mine si nu numai, expertizarea psihiatrica facuta superficial militarilor de toate gradele, aceasta ducand, printre altele la suicid, dealtfel in continua crestere; o alta influenta negativa asupra comportamentului militarilor o are stresul, care de cele mai multe ori, duce la un consum excesiv de alcool, acesta putand dauna relatiilor umane, care poate duce chiar la folosirea fara discernamant a armamentului din dotare. Sa nu credeti ca sunt adeptul povestii « drobului de sare », dar am vazut destule in viata mea de APV-ist asa ca, mai gaditi-va domnilor guvernanti daca dati liber la portul armamentului cu munitie de razboi in afara programului, chiar daca beneficiarii acestor prevederi sunt militari.
In rest, numai de bine.
T.G.

Un comentariu:

Laurențiu Grosu spunea...

"Toti Romanii sunt tigani!!"
Asa suna articolul dumneavoastra!
Nu toti militarii sunt betivi, nu stiu care a fost cariera dumneavoastra de APV-ist, dar cred ca a-ti beneficiat de unele avantaje, nu stiu ce v-a determinat sa deveniti editorialist si sa faceti referire la obiceiurile militarilor de cariera. Ajung la concluzia ca si dumneavoastra v-a placut un paharel mai mult daca cunoasteti asemenea aspecte ale vietii de militar. Nici eu nu prea sunt de acord cu portul armamentului in "civilie", dar nu stiu cate a-ti vazut dumneavoastra "la viata dumneavoastra", ca exemplu ar fi ca in haina statului, un militian are trecere mai multa decat un militar, si civilii putin mai au si ne scuipa pe strada si rad pe la spate ca avem salariile cat vanzatorul de la aprozarul din piata (avand in vedere ca dumneavoastra e posibil, ca pe vremuri demult apuse, sa va permiteti sa va duceti in fiecare zi la crasma, iar NOI din ziua de azi, sa nu ne permitem sa scoatem copii la un suc). Trageti concluzii tampite.De oameni ca dumneavoastra are nevoie tara, ca sa le expuneti motive gandite si "vazute" de dumneavoastra! Ar trebui ca legea pentru portul armei din dotare sa fie in asa fel conceputa, sa poata fiecare sa aleaga daca sa poarte armamentul, si nu obligatorie. Si sa stiti ca armata este o institutie care are oameni ce dovedesc calitati psihice bune, si nu vad de ce pentru portul armei, fie ea de serviciu sau personala, sa avem permis de port-arma, atata timp cat anual se fac controale medicale psihiatrice, si suntem apti de a folosi armament cu glont!
Sunt de acord ca orice tip de arma de foc sa fie inregistrat la politie, dar nu sunt de acord, ca persoane cum ar fi fostii "gardieni publici" sa poata purta arme de foc, atata timp ca la angajarea lor acum destui ani, ca cerinte erau "sa fii mare si prost". Daca dumneavoastra nu sunteti de acord cu ceva, spuneti-le prietenilor, cunostintelor, dar nu aratati cu degetul institutia care v-a pregatit si va plateste in continuare, cu o pensie care este cel putin egala sau mai mare decat iau eu solda cu sporuri! Daca suntem Romani, atunci sa ne mancam intre noi!!! Halal de ce expuneti dumneavoastra aici. I-mi pare rau ca a-ti fost militar!!!! Faceti haina de ras!